Amazon’un Android uygulama mağazası Appstore ABD dışına açılıyor

Amazon, geçen yılın sonlarına doğru ABD’de piyasaya sürdüğü Amazon Kindle Fire tabletinin ana uygulama mağazası işlevini gören Amazon Appstore’u ABD dışına açmaya hazırlanıyor. 2011’in başlarında o zamanki adıyla Android Market’e rakip olması amacıyla açılan bu uygulama mağazası yazılımlarını daha geniş kitlelere ulaştırmak isteyen Android uygulama geliştiricileri için alternatif kanal niteliği taşıyordu. Uygulama mağazasında her gün bir içerik ücretsiz olarak sunuluyor. Ne var ki, Amazon Appstore’un kullanımı için içinde ABD’de geçerli bir kredi kartının tanımlı olduğu Amazon hesabına sahip olmak gerekiyor. Bu durum ABD dışından uygulama mağazasına bağlanıp içerik indirmek isteyenleri kısıtlıyordu.

 

Amazon, Appstore yazılımının kurulum dosyasını yayınlamış ve diğer Android cihazlarında da bu mağazanın kurulup içerik indirmek isteyenlerin kullanmasına uygun hâle getirmişti. Bu adımla birlikte ABD’deki Appstore kullanıcı sayısını daha da genişleten şirket şimdi de ABD dışına açılıp penetrasyonunu genişletmeyi amaçlıyor. Gelen haberlere göre Amazon’un Android uygulama mağzası bu yazı içinde Büyük Britanya, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’da faaliyete geçecek. Bunu yakın gelecekte daha yeni pazarlar izleyecek.

 

Amazon’un uygulama mağazası biraz da Kindle Fire’ın etkisiyle başarılı bir yıl geçiriyor, şirketin belirttiğine göre milyonlarca kullanıcı Appstore for Android sayesinde uygulama ve oyunları keşfediyor. Bu arada yazılımcılar için alternatif bir dağıtım kanalı olan Appstore için son olarak da uygulama içi satın alma desteği sunuldu, böylelikle yazılımcılara uygulamaları içerisinde freemium modeli kullanmaya izin verildi.

 

ABD dışında pazarlara açılmayla birlikte yazılımcılar uygulamalarının hangi pazarlarda satılmasını istediklerini seçebilecek ve liste fiyatlarını belirleyebilecek. Şirket, uygulamaların varsayılanda uluslararası erişime açık olacağını belirtirken, bununla birlikte yazılımcıların uygulamalarının tüm ihracat ve ithalat kurallarına, ayrıca satıldıkları ülkelerin kanunlarına uygun olmasıyla yükümlü olduklarını kaydetti. Ayrıca Amazon uygulamaların çoklu dil desteğine sahip olması gibi bir şart koşmuyor, ancak yazılımcıların uygulamalarında farklı dil destekleri sunup yerelleştirmeyi ön plana çıkarması konusunda da teşvik edici adımlar atıyor, uluslararası müşterilerin en iyi deneyimi yaşamaları için yeni yollar aramayı sürdürüyor.

 

Amazon Appstore’un Türkiye’ye gelmesi için şu anda bir işaret yok. Doğrusunu söylemek gerekirse Amazon, Türkiye’ye kapalı olan bir şirket. Dünyanın birçok noktasında satılan e-kitap okuyucu Amazon Kindle veya onun elektronik içerikleri bir türlü Türkiye’de dağıtılmıyor. Amazon Kindle Fire ise zaten resmi olarak satışta değil. Böyle bir durumda Amazon Appstore’un Türkiye’de faaliyete geçmesini beklemek fazla iyimser bir durum sayılır.

 

Bu arada Amazon uygulama içi satış yönteminde şartları değiştirdiğini de açıkladı. Şimdiye kadar yazılımcılara, hangisinin büyük olduğuna bağlı olarak satış fiyatının yüzde 70’i ya da liste fiyatının yüzde 20’si sunuluyordu. Temmuzdan itibaren, uygulamanın paralı mı yoksa uygulama içi satış yöntemi mi kullandığına bakılmaksızın, tüm satışlar için liste fiyatının yüzde 70’i sunulacak.