Apple 4G LTE destekli yeni iPad’i yeniden adlandırdı

Apple’ın geçen mart ayının başında tanıtılan ve devamında başta ABD ve Avrupa olmak üzere kademe kademe tüm dünyaya yayılan 2012 model iPad’inin önemli özelliklerinden bir tanesi de LTE desteği sunması. Dördüncü nesil mobil iletişim protokollerinden bir tanesi olan LTE özellikle ABD’de giderek yayılmakta. Eğer yurtdışındaki teknoloji bloglarını veya haber sitelerini yakından takip ediyorsanız, geçen yılın başından beri ABD’ye özel birçok LTE destekli cihazın çıktığını görebilirsiniz. İşte 2012 model yeni iPad de bu furyayı takip eden ürünlerden biri olarak kayıtlara geçti.

 

Apple LTE desteği sunan yeni iPad’i “Wi-Fi + 4G” olarak adlandırdı adlandırmasına ama yeni iPad’de LTE bağlantısından yararlanmak için ABD’de kullanılan 700 MHz ve 2100 MHz frekans bantlarını tercih etti. Halbuki Avrupa’daki LTE servisleri 800 MHz ve 2600 MHz frekans seviyelerinde faaliyet gösteriyor. Bu, yeni iPad’in LTE desteğinin kullanımını genellikle ABD’ye indirgiyor. İşte bu nedenle başta Avustralya ve Büyük Britanya’daki mobil operatörlerden olmak üzere dünya genelindeki mobil operatörlerden Apple’ın 4G adlandırmasına tepki gelmişti. Üstelik bir de 4G’nin henüz aktif hâle gelmediği Türkiye gibi ülkeler var. Bu ülkelerde yeni iPad’in mobil geniş bant destekli versiyonunun”Wi-Fi + 4G” adıyla satılması doğrusu biraz garip kaçıyor.

 

Apple, gelen bu tepkiler üzerine geri adım attı ve daha önce verdiği “Wi-Fi + 4G” adında değişikliğe gitti. Apple’ın ABD, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Büyük Britanya, Hong Kong, İrlanda, Kanada, Malezya, Singapur, Tayland, Yeni Zelanda sitelerinde “Wi-Fi + Cellular” yani “Wi-Fi + Hücresel” adlandırması kullanılmaya başlandı.

 

Yeni iPad’in “Wi-Fi + Cellular” olarak adlandırılmasıyla birlikte bu tabletin mobil geniş bant desteği için yelpaze biraz daha genişletilmiş oldu. Hücresel destekli cihazlarda micro SIM kart yuvası yer alıyor ve bu yuvaya takılan bir kart sayesinde yeni iPad’i sadece Wi-Fi şebekelerine bağlanarak değil, hücresel bağlantının olduğu her yerde internete bağlanarak kullanmak mümkün oluyor. Bulunulan yerdeki sinyal durumuna göre 2G, 3G veya 4G üzerinden internete bağlanılabilir.

 

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Türkiye’de henüz 4G desteği yok. Mobil operatörler LTE şebekeleri için testlerini sürdürmeye devam ediyor. Zaten Türkiye’de LTE şebekeleri kullanıma sunulsaydı bile, yeni iPad buradaki LTE şebekeleriyle de uyumlu çalışmayacaktı, çünkü ülkemizde de LTE için 2600 MHz frekans bandı seçildi. Yeni iPad’in DC-HSDPA desteği sayesinde ABD’de LTE şebekeleri için zikredilen hızlara ülkemizde ulaşmak mümkün. Mobil operatörlerin Türkiye’de DC-HSDPA desteği sunmaya başladığını biliyoruz. Teknoblog’un gerçekleştirdiği yeni iPad incelemesi altında yapılan mobil geniş bant hız testinde 20 Mbps’ye yakın indirme hızları elde edilmişti.