BlackBerry 10 mobil işletim sisteminin detayları açıklandı


Mobil arenada Android ve iPhone’un gerisinde kalan BlackBerry platformuna yeni bir soluk kazandırmayı hedefleyen RIM, BlackBerry 10 platformuna fazlasıyla bel bağlamış durumda. 2012 yılının sonlarına doğru piyasaya çıkacak BlackBerry akıllı telefonlarında yüklü olarak gelecek BlackBerry 10 mobil işletim sistemiyle ilgili detaylar ABD’nin Orlando şehrinde başlayan BlackBerry World etkinliğinde ortaya çıktı.

 

BlackBerry 10 ile birlikte RIM çoklu dokunmatik hareketlerle daha rahat şekilde kontrol edilebilecek bir kullanıcı arayüzü sunuyor. Bu hareketler kolaylıkla öğrenilebilecek tabiatta geliştirilmiş. Kullanıcılar sadece tek bir hareketle menülerde gezinme, farklı bir uygulamaya atlama gibi imkanlara kavuşacak. BlackBerry cihazları fiziksel klavyeleriyle bilinir, ancak görünüşe göre BlackBerry 10’da aslan payı sanal klavyede olacak. Fiziksel klavyenin pratikliğini sanal klavyede de elinden geldiği kadar sunmayı planlayan RIM daha önce PlayBook OS 2.0 ile birlikte sunduğu hızlı cümle yazma aracını BlackBerry 10’da da kullanacak. Bu sistem sayesinde kullanıcı yazdığı bir kelimenin arkasına gelecek kelime veya kelimeler konusunda tavsiyeler alacak ve bu tavsiyelerden uygun olanına dokunup sonuçta amaçladığı ve mantıklı bir cümle oluşturmuş olacak. Böylelikle klavyenin harflerine teker teker dokunma zahmetinden de kurtulmuş olacak.

 


Kamera konusunda da BlackBerry 10’da yenilikçi yaklaşım görmek mümkün. Özellikle kişilerin fotoğraflarını çekerken en büyük problemlerden bir tanesi kapanmış gözlerdir. BlackBerry 10’un kamera uygulamasında herhangi bir noktaya dokunarak fotoğraf çektikten sonra düzeltmek istediğiniz bölümü yine parmaklarınızla işaretliyorsunuz. Sonrasında zaman çizelgesi benzeri bir aracın yardımıyla çekim anının hemen öncesi ve sonrasına atlama yapıp gözleri kapanmış kişinin gözlerini kendi çabalarınızla açık hâle getiriyorsunuz. Benzer bir teknolojiyi daha önce Qualcomm’dan da görmüştük, belki de RIM donanım alanında işbirliği yaptığı Qualcomm’dan bu alanda da destek almış olabilir.

 

 

BlackBerry 10 da BlackBerry PlayBook işletim sistemi gibi QNX temelleri üzerine kurulmuş durumda. Çapraz platform desteğine sahip olan bu işletim sisteminde HTML5’in varlığını da fazlasıyla görmek mümkün. RIM, doğal kod veya HTML5 ile yazılım geliştirmek isteyenler için de ilk yazılım geliştirme aracını indirmeye sundu. Bu kodlama araçları iki parçadan oluşuyor. BlackBerry 10 Native SDK olarak adlandırılan bölümde BlackBerry 10 ile birlikte kullanıma sunulacak Cascades kullanıcı arayüzünden yararlanarak, grafik açıdan zengin olan ve yüksek performans taşıyan uygulamalar geliştirmek mümkün. C/C++ veya Qt yazılım dillerini kullanarak doğal BlackBerry 10 uygulamaları geliştirmek mümkün. BlackBerry 10 WebWorks SDK ise daha çok HTML5’e odaklanıyor. Doğal yazılımla benzer işlevlere ve donanım entegrasyonuna sahip olan web tabanlı uygulamlaar bu yazılım geliştirme aracı sayesinde geliştirilebilir.

 


RIM, sunduğu geniş yelpazedeki araçlar ve programlama dili desteğiyle yazılımcılara BlackBerry 10 işletim sistemi için rahat şekilde uygulama geliştirmelerine imkan tanımayı amaçlıyor. Doğal veya HTML5 tabanlı uygulamalar geliştirmenin yanı sıra Android uygulamalarını da yeniden derleyerek BlackBerry 10’da çalıştırmak mümkün olacak. Android Çalıştırıcısı ilk olarak BlackBerry PlayBook OS 2.0 ile birlikte sunulmuştu. Bu özel araç sayesinde Android uygulamalarını sanki birer BlackBerry uygulamasıymış gibi çalıştırmak mümkün. Tabii ki, her Android uygulaması bu yöntemle BlackBerry platformunda çalışır hâle gelmiyor. Yazılımcı, Android uygulamasını BlackBerry platformuna uygun şekilde yeniden derlemek, içinde geçen Android ve Android Market atıflarını kaldırmak zorunda. Bu arada BlackBerry platformunda çeşitli Android API’ları kullanılamıyor, bu da BlackBerry platformunda düzgün çalışacak Android uygulama sayısını kısıtlayan bir unsur. Yine de Android uygulama geliştiricileri için uygulamalarını çalıştıracak farklı bir alternatifin doğduğu da bir gerçek.

 


RIM, BlackBerry 10 piyasaya çıktığında uygulamalarının hazır hâle gelmesini isteyenler için yazılım geliştirme araçlarını yayınlamanın yanı sıra geliştirici cihazı da temin ediyor. BlackBerry 10 Dev Alpha olarak adlandırılan cihaz tam anlamıyla BlackBerry 10 işletim sistemiyle çalışıyor denemez, yapısı biraz daha PlayBook OS 2.0’a yakın. Yine de, BlackBerry 10 ile birlikte gelecek yeniliklerden izleri bünyesinde barındırıyor. Cihazın teknik özellikleri tam olarak belirtilmese de, 4.2 inç’lik, 1280 x 768 çözünürlüklü ekran, 16 GB dahili bellek, 1 GB RAM, microHDMI portu, microSD kart yuvası, 3.5 mm’lik kulaklık jakı ve üç evreli ses tuşu gibi özellikleri bünyesinde barındırdığı söyleniyor.

 

 

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, BlackBerry 10 işletim sistemi 2012’nin sonlarına doğru piyasaya çıkacak BlackBerry akıllı telefonlarında yüklü gelecek. Bununla birlikte BlackBerry PlayBook tablet de BlackBerry 10 güncellemesini alacak.