Distimo’nun raporu Türkiye, Brezilya, Rusya ve Meksika uygulama pazarlarına ışık tutuyor

Brezilya, Meksika, Rusya, Türkiye… Bu ülkeler küresel ekonominin yükselen yıldızları olarak dikkat çekiyor. Bunun sonuçlarından biri olacak şekilde ülkelerdeki mobil uygulama pazarları da takip ediliyor. Uygulama izleme ve raporlama servisi sunan Distimo da hazırladığı son raporlarda bu dört ülkeyi mercek altına aldı. Aslında Distimo’nun yaptığı mobil uygulama pazar araştırması 30 ülkeyi kapsıyordu, ancak bu dört ülkedeki veriler oldukça ilginç buldu. Distimo bu verilerin ışığında birden fazla ülke pazarı için geliştirme çalışmaları yapanların bu dört ülkeyi takip etmelerini öneriyor.

 

Distimo’nun araştırması en çok gişe yapan 200 uygulamanın verilerine dayanarak hazırlanmış. Analiz ise Mayıs 2012’de en çok gelir getiren 30 ülke pazarıyla sınırlı tutulmuş. Raporun sonuçlarına göre Doğu Asya ülkeleri hariç tutulduğunda, Rusya, Brezilya, Meksika ve Türkiye iPhone için App Store mağazasında gelir bakımından en çok büyüyen pazarlar olarak öne çıkıyor. Bu ülkelerin App Store’larında yıllık gelir büyümesi yüzde 54 ile yüzde 115 arasında değişiyor. App Store’da dağıtılan iPad uygulamaları baz alındığında Rusya, Brezilya, Meksika ve Türkiye’nin Eylül 2011’den bu yana geçen süre içinde uygulama gelirleri bakımından gösterdiği büyüme yüzde 76 ile 91 arasında değişiyor.

 

 

Apple App Store’daki iPhone uygulamalarının sadece yüzde 4’ü Rusça dilinde bulunuyor, halbuki 200 gişe yapan uygulamanın gelirlerinin yüzde 70’i Rusça’ya tercüme edilmiş uygulamalar tarafından oluşturuluyor. Brezilya’da App Store üzerinden iPhone’lara özel oyun dağıtımının Nisan 2012’de başladığına dikkat çekilen raporda gelirlerin sadece bir ayda yüzde 80’den fazla yükseldiği belirtiliyor. Bu durum, Brezilya’yı Latin Amerika bölgesindeki en büyük uygulama pazarı hâline getiriyor.

 

 

Distimo’nun raporuna göre uygulama tür tercihleri ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Rusya’da Kitaplar kategorisi elde edilen gelir bakımından ilk dört kategori içinde bulunuyor. Brezilya ve Türkiye’de ise Kitaplar kategorisi en başarısız uygulama türleri arasında yer alıyor. Türkiye’de paralı uygulamaların pek ilgi görmediği Distimo tarafından da doğrulanıyor. Rapora göre indirilen her 100 ücretsiz uygulamaya karşılık sadece iki paralı uygulama indiriliyor. Türkiye ve Rusya’da uygulama gelirlerinin yarısından fazlasını ücretsiz uygulamalar içindeki uygulama içi satın alma modeli üzerinden yapılan satın almalar oluşturuyor. Meksika ve Brezilya’da ise uygulama içi satış sistemi barındırmayan paralı uygulamalar en başarılı iş modelleri olarak dikkat çekiyor. Distimo’nun araştırması uygulama içi satın alma modelinin ülkemiz için isabetli bir model olduğunu bu şekilde ortaya koymuş oluyor.

 

Distimo’nun ilgili raporunu buradan indirebilirsiniz.