Google Android stratejisinde değişikliğe gidecek, daha fazla üreticiyi geliştirme sürecine dahil edecek

Google’ın mobil işletim sistemi platformu Android için belirlediği stratejide bazı değişiklikler yapacağı söyleniyor. Bunların arasında çeşitli cihaz üreticilerinin işletim sisteminin yeni versiyonlarına erken erişimlerine izin verilmesi, aralarında akıllı telefon ve tabletlerin de bulunduğu daha geniş bir Nexus cihaz portföyünün oluşturulması da yer alıyor.

 

Geçmişe baktığımızda Google’ın büyük Android sürümleri için geliştirdiği referans cihazlarda tek bir üreticiyle çalıştığını görüyoruz. Froyo’nun çıkışından hemen sonra HTC ile birlikte üretilen Nexus One çıkmıştı. Bu ilk Nexus cihazını bir yıl sonra çıkan Gingerbread ile birlikte Samsung üretimi Nexus S izlemişti. 2011’in başlarında tanıtımı yapılan tabletlere özel Android sürümü Honeycomb ise Motorola tarafından geliştirilen ve tablet işletim sistemi için de referans cihaz özelliği taşıyan Xoom ile birlikte lanse edilmişti. Geçen yılın sonlarına doğruysa Ice Cream Sandwich ile birlikte yine bir Samsung üretimi olan Google telefonu Galaxy Nexus’u görmüştük.

 

Gördüğünüz gibi Google her işletim sistemi sürümünün çıkışında tek bir üreticiyle çalışmayı seçti ve bu genellikle Samsung oldu.  Ne var ki, Google’ın Motorola Mobility’yi satın almasından sonra donanım üretimine de odaklanacağı ve Android cihazlarının geliştirilmesi konusunda Samsung, HTC gibi büyük iş ortaklarına değil, kendi çatısı altında yer alan Motorola’ya öncelik vereceği düşünülmeye başlanmıştı. Google yeni stratejisinde beşe kadar çıkacak sayıda farklı iş ortağıyla çalışmayı hedefliyor.

 

Birden fazla iş ortağıyla paralel çalışma yürütmek Motorola Mobility’nin satın alınmasıyla birlikte doğan endişeleri gidermekte yardımcı olacaktır. Bununla birlikte üreticilerle gözde Android cihazlarının üretiminde yakından çalışmak Google’ın dağınıklıkla ilgili sorunları çabuk saptayıp bunlarla ilgili çözüm üretmesine yardımcı olacaktır. Şimdiye kadar çıkan Nexus cihazları saf Google deneyimiyle geliyordu, yani kullanıcı arayüzünde HTC, Samsung veya Sony’nin cihazlarında olduğu gibi bu üreticilere has özelleştirmeler bulunmuyordu.

 

Yeni strateji Android’in yeni versiyonlarının daha çabuk şekilde kullanıcılarla buluşmasına yardımcı olabilir. 2011’in ekim ayında tanıtılan Ice Cream Sandwich Nisan 2011 rakamlarına göre Android cihazları genelinde sadece yüzde 5’lik bir paya sahip. Geçen 6 aylık zamanda kaydedilen yol hiç de iç açıcı görünmüyor. Ancak yeni sürümlerin geliştirilmesi sırasında farklı üreticilerle eş zamanlı çalışılacak olması, üreticilerin yeni versiyona erken erişmesine, bu sayede değişikliklere daha çabuk ayak uydurmasını sağlayacaktır.

 

Bu arada Google en azından ABD’de müşterilere doğrudan cihaz satma stratejisini devam ettirecek gibi görünüyor. Bununla birlikte perakendecilerle işbirliği içinde cihaz satışları gerçekleştirilecek. Böylelikle cihaz üzerinde gelen çeşitli servislerin her yerde düzgün bir şekilde destekleniyor oluşu garanti altına alınmış olacak.