Google’ın Motorola Mobility’yi satın alma süreci nihayete eriyor, yeni dönem neler getirecek?

Mobil dünyanın büyük oyuncuları bir yandan yeni teknolojileri geliştirme uğraşı içindeyken bir yandan da geliştirdikleri yenilikçi teknolojinin rakipleri tarafından çalınmasının önüne geçme çabasını veriyor. Pazar büyüdükçe ve dolayısıyla üreticilerin bu pazardan daha fazla pay kapmak için giriştikleri rekabet arttıkça teknolojileri korumak ve rakibin kullanmasına engel olmak daha önemli hâle geldi. İşte bu nedenle son birkaç yıldır patent davaları nedeniyle mahkemelerin fazlasıyla meşgul edildiğini görmeye başladık.

 

Patent davalarının başrol oyuncuları arasında Apple ve Google yer alıyor. Bu iki şirketin hayata geçirdikleri mobil işletim sistemleri iOS ve Android ile çalışan cihazlar son yıllarda hakimlerin üzerinde fazlasıyla kafa yordukları dava konuları oldu. Apple’ın Samsung ve HTC gibi Android cihaz üreticilerine açtığı davalar, bunun karşısında Apple’a açılmış olan çeşitli davalar derken ortalık tam anlamıyla bir savaş alanına dönmüş durumda. İşte bu durumda şirketler mahkemelerde ellerini kuvvetlendirmek için patent portföylerini zengin tutmaya çalışıyor. Şirketlerin kendi Ar-Ge birimlerinin geliştirdiği teknolojileri patentlemelerinin yanı sıra başka şirketlere ait patentleri lisansladığı veya satın aldığına da tanık olmaktayız.

 

Hatta sırf patentlere sahip olmak için gerçekleştirildiği iddia edilen satın almalar bile var. Google’ın Motorola Mobility’yi satın alması da bu kapsamda değerlendiriliyor, en azından Google tarafından. Ağustos 2011 ortalarında duyurulan bu olay Motorola’nın mobil teknoloji bölümününün Google tarafından 12 milyar dolar karşılığında satın almasını öngörüyordu. Tabii, satın almanın nihayete ermesi için çeşitli makamların bu anlaşmanın rekabete aykırı durum yaratmayacağına ikna olup onay vermesi gerekiyordu. ABD, Avrupa ve Çin’den beklenen onayların gelmesi aylar aldı. Yılın başında ABD ve Avrupa’dan gereken onaylar gelmişti, Çin’den beklenen onayın gelmesi biraz geç oldu, ancak geçen haftasonu o da gerçekleşti. Sonuç olarak Motorola Mobility ile Google arasındaki satın alma anlaşmasının bu hafta içinde sonlandırılması bekleniyor.

 

Motorola Mobility’nin Google çatısı altına girmesinden sonra ilk beklenen Motorola tarafında işten çıkarmaların olması. Geçmişte Google’ın satın aldığı şirketlerde hep işinden olanlar görülmüştü, durumun bu sefer de farklı olmayacağı düşünülüyor. Ancak bunun öncesinde Google yöneticilerinin Motorola’yı mercek altına alacağı, kimin ne yaptığını görüp ona göre karar vereceği söyleniyor.

 

Satın almanın temel amacı olarak görülen 17 bin patentin Google kontrolü altına geçmesi anlaşmanın sonuçlanmasıyla birlikte gerçekleşmiş olacak. Böylelikle Google’ın Android iş ortaklarını mahkemelerde rahatlatması için elinde önemli bir silah olacak. Ayrıca Google, Motorola’dan devraldığı bu patentler içinde telekomünikasyon sektörü için büyük önem taşıyanları rekabete aykırı durum yaratmayacak şekilde adil, açık ve makul şartlarda başka şirketlere lisanslamaya devam edeceği garantisini de verdi.

 

Google, Motorola Mobility’yi satın aldığını duyurduğunda Samsung, Sony Ericsson, HTC gibi önemli Android iş ortaklarından satın almayı destekleyici açıklamalar gelmişti. Ne var ki, kapalı kapılar ardında üreticilerin bu satın almadan rahatsız olduğu fikirlerini dile getirdikleri iddia ediliyordu. Sonuç olarak Motorola bir cihaz üreticisi, Android konusunda deneyimi var ve Google’ın sahipliği altında diğer üreticilere göre avantajlı duruma geçebilir. Üstelik Google’ın Motorola Mobility’yi Apple gibi kendi cihazlarını üretmek için satın aldığı iddiaları bugün bile hâla dillendirilmekte. Satın alma olayının duyurulmasının Google’ın Android üzerindeki kontrolü daha da artırdığına dair tartışmaların yapıldığı bir döneme denk gelmesi üreticilerin bu satın almayla ilgili olarak yukarıdaki düşüncelere kapılmasına neden olmuştu.

 

Google cephesinden ise her zaman Android iş ortaklarını rahatlatıcı açıklamalar ve hamleler geldi. Android işletim sisteminin kodlarına erişim konusunda Motorola’ya herhangi bir imtiyaz tanınmayacağı dile getirildi. Bununla birlikte Google, büyük Android üreticilerinin kaynak koduna aynı anda ve erken şekilde erişebilmesinin önünü açacak yeni bir stratejiyi de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Bunlara ek olarak Google her fırsatta Android’in açık ve ücretsiz kalmaya devam edeceğinin de altını çiziyor.

 

Google üreticilerin içini rahat tutmaya çalışsa da, Android’e sıkışıp kalmak istemeyen üreticiler alternatif arayışları içinde bulunmayı sürdürüyor. Samsung, kendi çatısı altında geliştirmekte olduğu Bada işletim sistemini Android’in yedeğinde tutmayı sürdürüyor. Güney Koreli şirket bununla birlikte Intel ile birlikte Tizen adı verilen Linux tabanlı bir mobil işletim sistemi platformunun geliştirilmesi için çalışıyor. Bu işletim sistemine HTC, ASUS ve Acer gibi üreticilerin ilgi gösterdiği ve Tizen ile çalışan cihazlarını 2012’nin ikinci yarısında tanıtabileceği söyleniyor. Tizen için oluşturulan ortaklığın üyeleri arasında NTT Docomo, Vodafone, Telefonica gibi güçlü mobil operatörlerin; Samsung, Panasonic, NEC gibi büyük üreticilerin yer alması da Tizen’in Android’in alternatifi olma ihtimallerini kuvvetlendiriyor.

 

Google’ın Motorola Mobility’yi satın almasıyla birlikte başlayacak yeni dönemi takip etmek oldukça ilginç olacak. Google söz verdiği gibi eşit mesafede durmaya devam edecek mi, yoksa Motorola’nın tecrübesine dayanarak kendi donanımını üretme yoluna girecek mi, bunu zamanla göreceğiz.