Windows Phone 8 yepyeni bir Başlat ekranı ve yeni özelliklerle sonbaharda çıkacak

Microsoft’un mobil işletim sistemi platformu Windows Phone’un önümüzdeki sonbaharda beklenen yeni versiyonu Windows Phone 8 nihayet ortaya çıktı. Windows 8 ile aynı çekirdekten beslenenen bu yeni nesil mobil işletim sistemiyle Microsoft Windows Phone deneyimini daha üst seviyelere çıkarmayı planlıyor. Windows Phone 8 daha ana ekranında değişikliği farkettiriyor.

 

Windows Phone 8 ile birlikte yepyeni bir Başlat ekranı sunulacak. Windows Phone’un mevcut sürümünde Live Tiles olarak adlandırılan ve dinamik içerik ve bildirim gösteriminde bulunan canlı kareler tek bir boyutta geliyor. Windows Phone 8 ile birlikte bu karelerin boyları üç farklı seçenek arasından biri seçilerek ayarlanabilecek. En küçük boyut sadece uygulama ikonunu ve ilgili bildirimi çok sade şekilde gösterecek. Eğer bu karenin boyutu büyütülür ve ekranı enine yayılacak şekilde işgal eder hâle gelirse, o zaman yukarıda belirttiklerimizin yanında içerikleri de görmek mümkün hâle gelecek.

 

Microsoft Windows Phone 8 ile birlikte çok çekirdekli işlemci desteği de nihayet geliyor. Windows çekirdeğinden yararlanacak olmanın da katkısıyla artık Windows Phone telefonları iki, dört veya daha fazla çekirdekli işlemcilerle çalışacak. İşlemciler yine Qualcomm’dan sağlanacak ve Snapdragon S4 Plus ailesine mensup olacak. İşlemcinin yanı sıra Windows Phone 8 ile birlikte iki yeni ekran çözünürlüğüyle daha tanışacağız: 1280 x 768 ve 1280 x 720. Genişleyen ekranlara uyum sağlayacak yeni çözünürlükler hem multimedya içeriğin daha iyi görünmesini sağlayacak hem de Başlat ekranının güzelliğini verimliliğini en iyi şekilde kullanıcıya yansıtacak.

Windows Phone 8 ile birlikte çıkarılabilir microSD kartlar da kullanılabilir hâle gelecek. Böylelikle müzik, fotoğraf, video veya diğer dosyalar için daha fazla alan yaratmak mümkün olacak, bunları PC ile telefon arasında taşımak için de yeni bir kanal elde edilmiş olacak. Dosya paylaşımı için kullanılabilecek bir başka yol da NFC olacak. Yakın Alan İletişim teknolojisi sayesinde iki NFC destekli Windows telefonu arasında dosya paylaşımı kolay, hızlı ve pratik şekilde yapılabilecek.

 

Microsoft’un Windows 8 ile birlikte sunmayı planladığı Internet Explorer 10 Windows Phone’un gelecek sürümünde de yer alacak. Kullanıcılara masaüstü web deneyimini yaşatacak bu internet tarayıcısı SmartScreen Filter gibi phishing karşıtı özelliklerden zararlı yazılım ve siteleri engellemeye kadar çeşitli güvenlik unsurlarını barındıracak.

 

Windows Phone 8 ile birlikte Wallet adı verilen dijital cüzdan özelliği de sunulacak. Bu uygulama banka veya kredi kartlarını, kuponları, biniş kartlarını ve diğer önemli bilgileri cihazda saklama ve istenen zamanda kullanma fırsatı sunacak. Kullanıcılar, mobil operatörlerden edindikleri güvenli SIM kart sayesinde telefonu kullanarak uyumlu ödeme noktaları üzerinden para işlemi de gerçekleştirebilecek.

 

Nokia ve Microsoft’un Windows Phone iş ortaklığı doğrultısında Windows Phone 8’in harita platformu Nokia tarafından sağlanacak. Nokia’nın birçok ülkede kullanılan harita servisinin sunduğu detaylı haritalar ve navigasyon desteği Windows Phone 8 cihazlarının kullanımına sunulacak. Nokia Haritalar’ın haritaları çevrimdışı kullanma imkânı da Windows Phone 8’in harita uygulaması altında bulunacak. Bu, özellikle yurtdışına çıkmış kullanıcıların aradıkları yerleri rahatlıkla bulmalarını sağlayacaktır.

 

Windows Phone 8’in temellerinin Windows çekirdeğine dayanması yeni nesil uygulama ve oyunlara da kapı açacak. Uygulama geliştiricileri yeni nesil Windows Phone sürümüyle birlikte çeşitli yeniliklere de kavuşacak. Bunların başında C ve C++ desteği geliyor. Bu sayede birden fazla platforma uygulama yazanların işi daha kolay hâle gelecek. Windows Phone 8 böylelikle doğal DirectX tabanlı oyun geliştirme platformlarını da destekler hâle gelecek. Bir başka yenilik de uygulama içi ödeme sistemi. Böylelikle uygulama geliştiricileri sanal ve dijital ürünlerini uygulamaları içinden pazarlayabilecek. Entegre İnternet arama özelliği sayesinde İnternet üzerinden gerçekleştirilen telefon çağrılarına normal telefonlarla aynı muamele gösterilecek. Yani, VoIP uygulama geliştiricileri uygulamalarını mevcut telefon işlevine bağlayabilecek. Bunun dışında Windows Phone 8 konum tabanlı uygulamaların arka planda çalışmalarına izin veriyor. Yani egzersiz izleyicileri veya navigasyon yardımcı uygulamaları arka planda faaliyet göstermeye devam ederken kullanıcılar da başka uygulamaları ziyaret edebilecek.

 

Windows Phone 8’e yeni dil destekleri de eklenecek. Bunların arasında Türkçe’nin de olduğu tahmin ediliyor. Güncelleme konusunda da 18 aylık bir garanti verilecek. Yani bir cihaz, tanıtıldıktan sonra geçecek 18 ay boyunca güncelleme alma garantisine sahip olacak. Windows Phone 8 ile birlikte sistem güncellemeleri kablosuz bağlantı üzerinden gerçekleştirilebilecek.

 

Windows Phone 8 yüklü telefonların Nokia, HTC, Huawei ve Samsung’un üretici ortaklıklarıyla önümüzdeki sonbaharda gelmesi bekleniyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Qualcomm da işlemci sağlama görevini üstleniyor. Mevcut Windows Phone 7.5 cihazlarına gelince. Onlar Windows Phone 8 güncellemesini ne yazık ki alamayacak. Ancak Microsoft onlar için çıkaracağı Windows Phone 7.8 güncellemesiyle Başlat ekranı ve bazı özellikleri güncelleme dahilinde sunacak.